jueves, 14 de octubre de 2010


SISTEMES OPERATIUS

El sistema operatiu és el conjunt dels diferents programes que controlen el funcionament d'un ordinador.

Les seves funcions, entre d'altres, consisteixen a gestionar les transferències d'informació internes, procurar la comunicació de l'ordinador amb els operadors, controlar l'execució dels programes amb la detecció dels errors, encadenar automàticament les feines, optimitzar els recursos (memòria, unitat aritmètica, etc), carregar i descarregar automàticament els programes en funció de l'espai de memòria i dels diferents perifèrics.El sistema operatiu és el programari responsable de gestionar els recursos en un terminal (ja sigui un ordinador personal, un telèfon mòbil, etc). El sistema operatiu actua com a amfitrió dels diversos programes d'aplicació que normalment corren sobre una màquina. Una de les principals funcions és gestionar els detalls de l'operació del maquinari, de manera que els diversos programes no se n'hagin d'ocupar, alleugerint i fent més fàcil així el procés de programació d'aquestes aplicacions. La gran majoria d'ordinadors, des de telèfons mòbil, ordinadors personals, videoconsoles fins a supercomputadors, usen algun tipus de sistema operatiu.Els sistemes operatius ofereixen diversos serveis als programes d'aplicació i als usuaris.








Alguns dels sistemes operatius més comuns són Microsoft Windows, GNU/Linux, Mac OS X; també Solaris. Microsoft Windows és el que té amb diferència més quota de mercat en els segments d'ordinadors de sobretaula i portàtils; Microsoft Windows és una família de sistemes operatius propietaris més utilitzat en els ordinadors personals i és el més habitual dels sistemes operatius per a ordinadors personals, amb un 90% de la quota de mercat.Mentre, en el segment de servidors i sistemes encastats el seu ús està dividit entre diversos sistemes operatius. Per la llista completa de sistemes operatius vegeu llista de sistemes operatius.
Existeixen diversos tipus de sistemes operatius, definits segons la seva capacitat per administrar simultàniament informació de 16 bits, 32 bits, 64 bits o més.
Sistema
Programación
Usuario único
Usuario múltiple
Tarea única
Multitarea
DOS
16 bits
X

X

Windows3.1
16/32 bits
X


no preventivo
Windows95/98/Me
32 bits
X


cooperativo
WindowsNT/2000
32 bits

X

preventivo
WindowsXP
32/64 bits

X

preventivo
Unix / Linux
32/64 bits

X

preventivo
MAC/OS X
32 bits

X

Preventivo
VMS
32 bits
 
X
 
preventivo 

SISITEMES OPERATIUS


- MS-DOS:  és un sistema operatiu de disc comercialitzat per Microsoft per a ordinadors IBM-PC i compatibles, utilitzat sobretot durant la dècada dels 80 i primera meitat dels 90.

- MAC OS X : El Mac OS X és una versió del sistema operatiu que utilitzen els ordinadorsMacintosh, i que es basa en un nucli Unix. Recentment aquest SO (sistema operatiu) ha rebut la denominació de sistema Unix i no un sistema basat en Unix com era abans. A la X que acompanya el nom Mac OS se li atribueixen dos significats: el de numeral romà 10 (ja que les versions del Mac OS anomenat "Classic" acaben al 9) i la darrera lletra del mot UniX. El Mac OS X va sortir al mercat l'any 2001. El sistema operatiu parteix de l'adaptació i posterior desenvolupament d'una combinació del BSD ("Berkeley Software Distribution"), que és una variant de Unix, i el micronucli Mach (desenvolupat per la Universitat Carnegie-Mellon). Al damunt d'aquesta base s'hi afegeix una interfície d'usuari gràfica anomenada Aqua. El Mac OS X és força diferent de totes les versions anteriors del Mac OS, pel fet que el seu codi de base és totalment diferent del d'aquestes. La compatibilitat amb versions anteriors s'obté per mitjà d'emulació.

- WINDOWS NT: El Windows NT va esser el primer sistema operatiu de la Microsoft utilizan un nucli micro-kernel. Com a tal també va esser el primer multi tasca. Va sortir en versió comercial a mitjans del 1993. Existien les versions 3.1, 3.5, 3.51 i 4.0. Va esser certificat per aplicacions d'alta seguretat per tenir una entrada amb usuari i contasenya xifrats. S'utilitzà la combinació de tecles Ctrl+Alt+Del per veure el gestor de tasques per primera vegada. S'utilitzà sobretot en servidors. La seva tecnologia capdevantera comparada amb versions anteriors ha fet que es continuin a utilitzar els seus fonaments en totes les versions posteriors.

- WINDOWS 95: El Windows 95 és un sistema operatiu de Microsoft, que es va començar a distribuir comercialment a finals de l'any 1995. El Windows 95 és la primera versió del Windows que no s'instal·la a sobre de MS-DOS, encara que internament utilitza codi de MS-DOS. Es un sistema operatiu basat en un entorn gràfic, l'ús d'icones i del ratolí.

- WINDOWS XP: Windows XP és una línia de sistemes operatius produïts per Microsoft per l'ús en ordinadors personals, ordinadors que inclouen prestacions des de la llar i de negoci d'escriptori, ordinadors portàtils, mitjans de comunicació i centres multimédia. El nom "XP" és l'abreviatura de "experiència". Windows XP és el successor de Windows 2000 Professional i Windows Me, i és la primera versió orientada cap al consumidor del sistema operatiu fabricat per Microsoft per a ser construït amb el nucli i arquitectura de Windows NT. Windows XP va ser alliberat el 25 d'octubre de 2001, amb més de 400 milions de còpies en ús el gener de 2006, d'acord amb una estimació feta per per un analista d'IDC. Va ser succeït per Windows Vista, que va ser allibertat el 8 de novembre de 2006, i en tot el món per al públic en general el 30 de gener de 2007. Les vendes directes i OEM de Windows XP van aturar-se el 30 de juny de 2008. Microsoft va continuar venent XP a través del seu canal de sistemes (OEM petites que es venen amb ordinadors empotrats) fins al 31 de gener de 2009 XP es pot continuar existint des de fonts disponibles a través del seu inventari, o per la compra de Windows Vista Ultimate o Business i desqualificació a Windows XP.




-LINUX: 

















































WINDOWS 7




DOS


WINDOWS 95





                   

WINDOWS NT


































WINDOWS XP
LINUX


No hay comentarios:

Publicar un comentario